„Biela farba v interiéri nemusí byť fádna a chladná“

Biela farba v interiéri


Ak preferujete bielu farbu v interiéri, zrejme váš výber ovplyvňuje tradičné presvedčenie, že bielou dosiahnete veľkú svetlosť a „čistotu“. Biela farba je neutrálna, jej voľba je považovaná za akúsi istotu, ktorou nemáte čo pokaziť. To však nemusí byť celkom pravda. Áno, biela skvelo odráža svetlo a vytvára pocit, že interiér je priestranný. Je síce kontrastná a nechá vyniknúť veľmi dobre ostatné prvky a materiály s ktorými „žije “ v interiéri, no môže pôsobiť veľmi ostro, fádne a neútulne. Hlavne ak interiérový dizajn nie je prepracovaný do detailov a v koncepte nie sú využité bytové doplnky, ktoré na stenách vytvárajú zaujímavé dekorovanie, aby im biela farba steny tvorila len akúsi kulisu. Ak vaše steny zívajú prázdnotou, interiér nezachráni ani kvalitný nábytok či skvelé zariadenie. Znalec vidí, že v takomto interiéri dizajner na steny zabudol….

Pokiaľ túžite po takmer bielom interiéri , no preferujete mäkkosť, útulnosť a pohodu, stačí si vybrať lomený odtieň bielej farby, tzv. OFF WHITE. Podobne ako iné farby, aj biela má celú škálu odtieňov, ktoré často používame na vytvorenie vysokej svetelnosti priestoru, ale zároveň na dosiahnutie jemného prelínania bielych tónov všade tam, kde sa tvoria tiene. Tónujeme a ladíme ju podľa štýlu a požiadaviek interiéru, ktorý by mal spĺňať vaše predstavy a vyvolať pozitívne emócie.

Do bieleho základu farby stačí pridať pár kvapiek pigmentu a váš priestor sa nielen presvetlí, ale bude aj veľmi príjemný na pohľad. Ak zvolíte off white bielu neutrálnu, alebo v teplejších tlmených odtieňoch, či s béžovým podtónom až po škálu chladnejších tónov so sivým základom, hra svetla a tieňov krásne vaše steny pretónuje a spojí ich do zaujímavého celku. No ak je to možné, vyhnite sa odtieňu so svetlomodrým nádychom, vtedy bielu vnímate ako ostrú a príliš chladnú.

Inou kategóriou sú kompletne biele interiéry. Biele odtiene všetkých prvkov a zariadenia používajú ľudia, ktorí hľadajú čistú „PURE“ formu, takéto interiéry sa páčia. Záleží len na súhre bielych alebo veľmi bledých prvkov a vytvoríte interiér, ktorý zodpovedá predstave každej romantickej duše….

Rovnako dobre je možné použiť biele riešenie aj pri vytvorení dizajnu v severskom štýle interiéru, či slnkom presvetlenom južanskom type. Spojiť bielu farbu na stenách s bielou podlahou, využiť bielu na mäkkých textíliách a doplniť mozaiku bielym nábytkom je síce nie tak časté, no celkom reálne a v konečnom dôsledku krásne….Ale aj tu treba pamätať na detaily, ktoré robia celok. Interiér si vyžaduje šperky, ktoré doplnia a ozvláštnia priestor, aby nakoniec neostal pôsobiť ako prázdny a nedokončený ……

…vráťme sa však k interiérom s bežných farebným zariadením, ktoré chcú zámerne prezentovať čistotu a poriadok. Forma interiérov s bielymi stenami, sa dá dosiahnuť širokou škálou riešení, nielen použitím bieleho náteru. V ponuke máme veľmi širokú škálu bielych možností….a tie dokážu takýto typ interiérov povýšiť na luxusnú formu a steny sa odrazu stávajú umeleckým dielom. Ale to už budete môcť nájsť v nasledujúcej časti…..

© 2024 studiobyvania-ag.sk Všetky práva vyhradené.