Prírodné materiály v interiéri. Obľúbený ľan.

Moderný trend starostlivosti o prírodu podporuje používanie prírodných tkanín s výraznou textúrou nerovných väzieb, nejednotných nití, uzlov a všetkých „prirodzených“ vlastností organických textílií. Trend ku ekologickému životnému prostrediu v interiéri, ako predtým, zostáva relevantný. Unavení zo syntetiky a imitácií sa doma snažíme obklopiť útulnými prírodnými materiálmi. Prirodzený ľan nie je výnimkou. Výroby z lanu ponúkajú neobmedzenú paletu neutrálnych, prírodou inšpirovaných zemitých farieb s pieskovou okrovou, krémovou, bielenou sivou, hnedou, zelenou a modrou. Všetky zmiešané v sofistikovaných kombináciách vytvárajú atmosféru harmónie, bezpečia a pohodlia.


Ľanová tkanina je jedna z najstarších, jej história siaha tisíce rokov do minulosti. V dávnej minulosti bol ľan spájaný s najvyššími úrovňami moci alebo s duchovenstvom. Prvá ľanová látka v rafinovanejšej podobe, tenká a priesvitná, mala svoj „debut“ v starovekom Egypte približne v 27. storočí pred Kristom. Početné kresby a záznamy o výrobe ľanu a jeho používaní v starovekom Egypte sú dobre zachované a prežili dodnes. Ľan si aj dnes zachováva svoju hodnotu drahej textílie, pretože sa vyrába v relatívne malom množstve. Na rozdiel od iných prírodných tkaním má jednotlivé vlákna dlhšie, čo je tiež jeho výhodou a jednou z dôležitých charakteristík..

Závesy z prírodného a umelého ľanu vyzerajú úžasne v romantickom francúzskom a vintage štýle. Pre interiéry v štýle Provence sú charakteristické ľanové látky s množstvom kvetinových vzorov. Efektne vyzerajú aj obyčajné závesy s reliéfnou textúrou a veľmi prirodzene pôsobí pokrčený vzhľad, ktorý je na ľanových textíliách neodmysliteľný… Ideálne odtiene pre záclony: broskyňová, pudrovo ružová, béžová, lila. S ľanom je vhodné kombinovať aj prírodnú čipku, ktorá je vhodná ako dekorácia na závesy, posteľné prehozy či obrusy. Mimoriadne populárna je dnes aj ručná výšivka. Ľanové závesy či záclony s dekorom alebo bez vždy zaručene prevezmú hlavnú črtu dizajnu v miestnosti, kde sa použili.

Svetle a ľahké ľanové závesy, prikrývky a vankúše dokonale zapadajú aj do štýlu interiérov Scandi. Hlavnou črtou však nie je preťažiť ich dekorom, v tomto prípade sú ľanové textílie krásne samé o sebe. Ekoštýl neakceptuje pestré vzory – je zameraný na jednoduchosť a minimalizmus. Ak dávate prednosť nejednoznačným módnym vzorom, upriamte pozornosť aj na hrubé záclony so vzormi. Plátna s veľkými vertikálnymi pruhmi budú na oknách vyzerať úžasne.

Ľanová tkanina je hypoalergénna a nebráni voľnému priechodu vzduchu vrstvami vlákien. Ľan je málo náchylný na znečistenie, nenáročný na údržbu a veľmi odolný. Ľanové textílie je možné prať ručne alebo v práčke na jemnom cykle. Treba rátať s tým, že prirodzenou črtou ľanových výrobkov je zrážanie. Pred prvým praním si určite prečítajte pokyny výrobcu. Následne po zrazení sa však niekedy stáva, že napríklad závesová textília sa pomocou zmeny pomerov vlhkosti v miestnosti opäť roztiahne. Práve to však robí ľanové látky ušľachtilými a veľmi prirodzenými pre náš zdravý životný štýl.

© 2024 studiobyvania-ag.sk Všetky práva vyhradené.